SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko

  • Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 725 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • Większość osób podczas treningu skupia swoją uwagę głównie na ilości powtórzeń w serii, samej ilości serii czy obciążeniu, jakie stosowane jest w danym ruchu. Jednak istnieje jeszcze tempo wykonywania powtórzeń, którym również możemy manipulować. Tempo wykonywania serii będzie wpływało bezpośrednio na to, jak długo ciężar będzie oddziaływał na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 695 Data: 2024-01-25 13:46:10
  • Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10911 Data: 2017-07-02 11:28:53
  • Leksykon suplementacji: Leucyna

    Artykuł
    Suplementy

    Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów.  Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2781 Data: 2017-10-27 09:24:46
  • Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1210 Data: 2021-05-07 14:14:39
  • Napój roślinny ALPRO SOYA - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2159 Data: 2022-03-08 17:52:02
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2844 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Serniczki proteinowe

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujesz: 250 g twarogu - drobno mielony, półtłusty 30 g białka - izolat białka serwatkowego, smak biała czekolada 3 jajka 30 g ksylitolu 90 g jogurtu naturalnego odrobina proszku do pieczenia jeśli macie - można dodać ziarenka świeżej wanilii Jak wykonać: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Pozostałe składniki dobrze zblendować i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8502 Data: 2018-02-09 08:26:51
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7283 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21265 Data: 2018-05-19 09:49:02
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Każdy z nas pamięta czasy, gdy rozpoczynał swoją przygodę treningową, a efekty praktycznie z tygodnia na tydzień były zauważalne gołym okiem. Jednak taka treningowa passa nie trwała zbyt długo i w końcu pojawiły się pierwsze zastoje. Jak utrzymać progres na stałym poziomie i zapobiec wypaleniu? Poznaj 5 przyczyn, które z pewnością prowadzą Cię do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19889 Data: 2019-05-30 18:46:24
  • Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2501 Data: 2021-10-12 16:35:26
  • Kabanosy to atrakcyjna przekąska, kiedy jesteśmy w biegu, w podróży, czy nawet wieczorem jako dodatek do deski serów. Chyba wszyscy lubią kabanosy. Jedne są cieńsze, drugie grubsze. Jedne bardziej podwędzane, inne mniej... Wieprzowe, drobiowe, wieprzowo-drobiowe - a czy dla wegetarian i wegan znajdzie się jakaś alternatywa? Kabanosy roślinne 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1868 Data: 2022-01-05 16:44:53
  • VEGEROSE ALLDEYNN - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1144 Data: 2022-01-16 06:39:28
  • Larry Wheels, który znany jest w branży z wielu szalonych wyczynów, ostatnio mocno koncentrował się na rozwijaniu swojej siły i budowaniu sylwetki. Niestety przedwczoraj udostępnił zdjęcie, na którym leży w szpitalnym łóżku, z nieciekawą miną. Wyjaśnił, że zdiagnozowano u niego rabdomiolizę, czyli stan masywnego rozpadu mięśni poprzecznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 941 Data: 2023-07-27 09:06:38
  • Suplementacja okołotreningowa

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7621 Data: 2017-10-02 09:58:57
  • Czego potrzebujesz: 110 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) 150 g wiórków kokosowych 40 g masła migdałowego 65 g miodu 20 g mąki kokosowej 30 g izolatu - smak biała czekolada 30 g migdałów bez skórki Jak wykonać: Kaszę wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą, kolejno wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Zabieg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8942 Data: 2018-02-04 17:08:57
  • Czego potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 120 g mascarpone 25 g białko waniliowe WPC delicious wymiata :) 3 łyżeczki ziarna ekspandowanego - ja użyłam jagły 10 silikonowych foremek do muffinek Jak wykonać: 40 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 20 g oleju kokosowego. Lekko ostudzoną masę wylewamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4515 Data: 2018-04-18 10:50:02
  • Fit naleśniki - wersja wytrawna

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3611 Data: 2018-05-10 14:55:53